Sva njena proljeća

Nekada davno prije. Godinama i mislima daleko.

Ostavila je sve na stolu pa su nazvali iz bolnice na neki stari Alcatel koji mi je dala. Grdila sam je u glavi dok sam trčala kroz ozloglašen kvart. Vani je mirisalo na proljeće i riječi kojih se ona kasnije nije sjećala. Ili smo se pravili. I susjedi i ja, jedino ju je sestra srijedom znala podsjetiti na laži u koje je sama vjerovala.

Onda smo pokupili ostatke hrane, oprala je suđe, ja sam ga brisala. A u stanu je mirisalo na mirisne štapiće i maniju koja će se zagrnuti u svoju tugu i uvući u zidove. Plave zidove, koje sam mrzila istom oštrinom kao i njega. Zagrizla sam obraz da boli, da osjetim nešto. Okus krvi i jada.

Nekada davno prije. Godinama i mislima daleko.

Ležala sam između plavih zidova i puštala plave suze u plave jastučnice. Prolazilo je kroz cijelo tijelo, probilo se kroz njega i prošlo kroz plavi madrac koji je kupila preko kataloga. Onda bi se vratilo nazad i tjeralo me da zaobilazim tvoju ulicu. Smišljala sam što reći kada se sretnemo i trebam li pružiti ruku tvojoj novoj djevojci. Napravim krug oko tvoje ulice i vratim se umornoj njoj i njezinim rukama. I kaže mi da nije vrijedno, ali da volim kao ona. Pa možda i mene to naposljetku sahrani.

Bila sam joj ubrala cvijeće nakon te zime, kada je došlo proljeće. A ona je voljela proljeće, gotovo kao njega. Onda je kuhala crvenu juhu i susjedi su znali taj miris sreće. Ljetom bi nestajala i pojavljivala se kroz stare spavaćice i nekoliko poruka.

Nekada davno prije. Godinama i mislima daleko.

Čekala sam te na prozoru jer sam ti kupila poklone. Smijat ćemo se glasno, a ti ćeš reći da nisam trebala. Jedemo u isto vrijeme, kao svakoga dana, samo što sad imamo kolače. Bosa hodam po tvojim hodnicima. Otpjevat ću ti pjesmu, a ti ćeš plesati i gledati me svojim tužnim očima.

A danas? Danas mi kažu da izgledam kao ti kad se smijem. Imam tvoja usta, mama, i često ih dodirujem prstima dok govorim. I plešem kao ti, kažu mi. Kad se naljutim i odrežem kosu skroz kratko, kažu mi da sam kao ti. Nekada davno prije. Godinama i mislima daleko. Rekla si mi da volim kao ti. Danas? Danas ti kažem da volimo isto.

img011

img006

13 thoughts on “Sva njena proljeća

  1. joj tako mi je drago da pišeš i da mogu ovo citati. pisi cesce, popravljas mi dane cak i ovako ne tako sretnim postovima. samo piši 🙂

    Like

    • joj hvala ti puno ❤ ideja je da objavljujem post jednom tjedno. nekako mislim da je previse objavljivati vise postova. ali imat cu ovo na umu. hvala jos jednom *:

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s