Sve što mi je donijelo ljeto

Dok osluškujem zadnje zvuke ljeta kroz napola otvoren prozor, vraćam se nekoliko mjeseci unazad i polako prelistavam svoj povratak u Hrvatsku i sva njegova naličja. Jedna sam od onih koji planiraju uvijek i sve do najsitnijeg detalja. Mnogi se iznenade kada im kažem da zapisujem sve što planiram i što mislim da bi se možda moglo ili moralo dogoditi. Bezbroj sam puta čula kako takvi zapisi ne donose sa sobom ništa dobro i da će stvari ionako poći u onom smjeru u kojem neka tamo sila misli da trebaju. Bez obzira na to ja ću, osim riječi kojima se igram i pokušavam dirati vas i sebe, zapisivati i riječi, stvari, brojke, sate i dane koji se možda i neće odviti onako kako sam planirala. To me smiruje.

Sve što sam zapisala, osmislila, isplanirala i pomislila o ovom ljetu, odlučilo je uzeti novi oblik i iznenaditi me. Moje je ljeto spajanje nespojivog, mirenje zavađenog. Moje je ljeto držanje za ruke koje je najednom odlučilo šetati bez svog para. Moje je ljeto hladno more i tople suze. Moje je ljeto vreća psovki i ekspanzija strasti. Moje je ljeto sve ono što ljeto nikada do sada nije bilo. Moje me ljeto naučilo puno toga i zato mu hvala!

Šetala sam tako (u mislima) svim onim ulicama koje sam prešla, ponavljala sam sve one rečenice koje sam izrekla i koje sam čula, zaustavljala sam trenutke koji su već odavno prošli i preživjela sam (ponovno) sve one dane za koje sam mislila da nikada neće proći. Moje je ljeto savršen omjer dobrog i lošeg. Lošeg koje je takvo u trenucima u kojima ga zateknemo, loše za koje tada ne znamo da je tu kako bi se iz njega rodilo nešto dobro, nešto novo – pomoću čega ono staro dobiva još ljepši smisao.

Doma sam se vratila odmah na početku lipnja. Sjećam se s koliko sam se žara spremala i kupila sve dijelove sebe iz ormara i polica i slagala ih u trobe. Jedva sam čekala zaspati u svom krevetu i jedva sam čekala vidjeti sve one koje baš rijetko viđam tijekom ostatka godine. No, moj je povratak postao nešto čemu se uopće nisam nadala. Uvijek sam voljela biti sama, provoditi vrijeme na načine na koje najviše volim, ali biti sama ovo ljeto značilo je boriti se s nekim starim dijelovima sebe s kojima se nisam željela suočiti. Ali moje me ljeto naučilo da je dopusititi si trenutke slabosti značilo postati jak baš onda kada to najviše trebaš biti.

Moje ljeto nije započelo onako kako sam željela i kako sam mislila da će početi. No, moje je ljeto savjet prijatelja koji su tu kada ne postoji ništa drugo. Moje je ljeto riječ ohrabrenja u trenucima slabosti. Moje je ljeto jutro puno smijeha i doručak kod Dunje. Moje je ljeto kuhanje večera za one koje najviše volim. Moje je ljeto ulazak nekih novih ljudi u moj život. Moje je ljeto Rab, iznenadni odlazak u Rovinj i Rijeka. Moje je ljeto vjenčanje najbolje prijateljice iz osnovne škole.

Ono što nisam mogla znati jest da se moje ljeto pobrinulo da sve dođe na svoje mjesto. Ono što sam znala, duboko u sebi, jest da koliko god rečenica zapisala u hrpu rokovnika koje uvijek nosam svuda sa sobom, koliko god kalkuliranja sprovela, moje će vrijeme ići onim tokom kojim treba. Nekada to znači ostati bez nekoga ili nečega, nekada to bude dobitak, nekada je lijepo, a nekada boli. No, uvijek, baš uvijek, dođe ono što ti najviše treba. Moje je ljeto spoj svega što mi je trebalo za ulazak u mirno, najdraže mi, godišnje doba – jesen.

CIMG3216CIMG3227CIMG3317

CIMG3366

CIMG3388CIMG3397CIMG3410

CIMG3436CIMG3409

0-02-01-8e6003292cba0377641fa08173f99a394361cec081235b90979f20674fded383_full

CIMG3445.JPG

0-02-01-aa017e1ef9da145a6713c0ba800a693d692d76ea2458ad83adafce0d9860ce51_full

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s