Sretan mi rođendan

Oduvijek sam mrzila onaj osjećaj koji se stvori nakon što posljednjeg gosta ispratim i ostanem sama. Tužno je ostati sam za rođendan, gledati u zaprljano suđe i ostatke hrane na tanjurima. Od dvadesete pa do ove, dvadeset i osme, puno se puta dogodilo da si dozvolim da mi druge osobe upropaste rođendan. Puno sam si puta, u tih osam godina, upropastila rođendan sama jer sam sve shvaćala osobno. Iako sam stvarno sretna i ispunjena, sinoć sam zaspala tužna jer se nisam mogla smijati s osobama koje su daleko od mene. S jednom više nikada to neću ni moći, a zbog druge odbrojavam dane poput djeteta. No prije nego sam ostala sama s prljavim čašama i tanjurima, bila sam istinski sretna. Sretna što imam te ljude koje imam, sretna što se s godinama broj ljudi suzi i što ostanu samo oni pravi. Iako nas to razdvajanje od pojedinih osoba u nekim trenucima pogodi i zaboli, kasnije shvatiš da je manje doista više.

Ovih mi dana u glavi odzvanja činjenica da sam napunila dvadeset i osam. DVADESET I OSAM!?!? Pa to je gotovo trideset. Razmišljam o tome što su moji roditelji radili tada, što su radili roditelji moje najbolje prijateljice koja živi dva kata iznad mene, a što radimo mi i radimo li to uopće dobro. Preturam po starim fotografijama, gledam kako su se oni družili za svoje rođendane i proslave. Čudim se. Često se iščuđavam nad vremenom, promjenama i napretkom koji ne mora nužno značiti nešto dobro. U glavi je i ona klasična priča da su se moji roditelji u dvadeset i osmoj već bili skućili, osnovali obitelj, imali najdraže susjede koji su zapravo spadali u tu obitelj i koji i danas znače obitelj.

Sjetim se onda prošlog svog rođendana. U godinu dana toliko se toga promijenilo. Prije svega, izgledala sam potpuno drugačije. Prošle godine u ovo vrijeme bila sam plava pa su mi odjednom u gradskom autobusu počeli namigivati lokalni ljigavci. Dogodile su se, naravno, i velike promjene u glavi i razmišljanju. Prošle godine u ovo vrijeme počela sam govoriti ono što doista želim unatoč tomu što me dio mene koji obožava zonu komfora tjerao da ostanem tu gdje jesam. Prošle godine u ovo vrijeme počela sam s promjenama na koje sam se pripremala jako dugo.

Otkako mi je umrla mama, uvijek je jedan dio mene tužan na rođendane i mislim da je to sasvim u redu. Osoba sam koja tuzi posvećuje pažnju jer ne smatram da tuga spada u loše emocije. Loše emocije postaju loše kada im dopustiš da u tebi stanuju predugo. Od prošlog do ovog rođendana naučila sam da su sve emocije koje osjetim moje pa ih stoga trebam i pustiti da mi prođu kroz glavu i kroz tijelo. Ne predugo, no dovoljno dugo da ih ne guram pod tepih jer od toga nitko nikada nije dobio ništa dobro.

Postoje osobe koje se za svoje rođendane osjećaju jako čudno. Ja sam jedna od njih. Zbog toga sam htjela izbjeći slavljenje, okupljanje i sve što dolazi uz to. No neki glasić mi nije dao da to učinim. Lijepo je vidjeti da je nekim ljudima stalo do tebe. Lijepo je nazdravljati novoj godini života i prisjećati se svega dobrog što se dogodilo u staroj. Lijepo je bilo i živcirati se što opet ništa ne stižem i gledati kako imam ljude koji će uskočiti kada je gusto.

Sjedim u praznom stanu i čudim se što mi je već dvadeset i osam. Vrijeme mi je u zadnje vrijeme postalo čudno i teško ga shvaćam. Iako jako brzo prolazi, kada se osvrnem i pogledam dvadeset sedmoj u oči, imam osjećaj da sam proživjela tri godine života u jednoj. Unatoč tuzi koju osjećam, sjeti koju sam objeručke prihvatila, mislim da bi rođendana trebalo biti više u godini. Treba nam više torti, više čaša vina, fine hrane i smijeha od kojeg boli trbuh. Treba nam više poklona, više sitnica kojima pokazujemo koliko nam je stalo, treba nam više „volim te“ i „želim ti sve najljepše“. Iako ću sada sama sebi zvučati jako čudno, doista se veselim godinama koje su ispred mene. Dvadeset i osma će biti puna promjena, puna stvari koje mi se događaju prvi puta u životu i bit će, sigurna sam, godina velikog preokreta. Spremna sam na sve izazove koji dolaze, veselim se mijenjanju i rastu, dižem čašu za sve svoje ljude i veselim se trenucima koji će postati najljepše uspomene. Sretan mi rođendan.

4 thoughts on “Sretan mi rođendan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s