Kako da vam kažem da se udajem?

Kada slušam muziku uz koju smo se zaljubili, vidim ga kako otresa snijeg s cipela. Hladan mu je nos, a kosa se orosila ispod kape. Žurio je. U Beogradu svi kao da non stop žure. Baca mi čokoladicu iz džepa jakne koja se bijeli. Pušimo previše, puno se gledamo u oči i pričamo satima. Nismo ni svjesni da ćemo uskoro saznati da odlazi. Onda će otići, a ja ću satima plakati u stanu u kojem smo se zaljubili i vraćat ću vrijeme oživljavajući uspomene. Vrlo ću brzo morati nastaviti sa životom. Bez njega. Imam ga, ali nemam. Nekada ću pripita biti tužna što nije sa mnom dok se smijem glupostima. Sutra ću mamurna kukati jer ga nema da mi napravi limunadu. Sjećat ćemo se te zime i snijega, pričati o stvarima koje su se događale kada smo se upoznali i čekati. Čekati da nas vrijeme ponovno spoji.

Gotovo godinu dana kasnije, ulazim u iznajmljeni stan u Novom Sadu. Mračno je, baš onako kako meni odgovara. Tijelo mi je izmoreno, ali koncentracija dovoljno jaka da s lakoćom upijam riječi iz onih teških knjiga koje čitam samo za faks.

  • Jebote, još samo tri tjedna i on se vraća. Zauvijek.

Pomislim premorena i razvučem ogromni osmijeh na licu. Uskoro selim sve svoje stvari na drugi kraj Hrvatske. Pomalo sam tužna što ćemo biti tako daleko od Srbije. Svi znate koliko ja volim Srbiju. Uskoro ćemo zajedno prati zube, doručkovati i odlaziti u krevet. Uskoro započinjem posve novi život. Uskoro se udajem.

Pretprošlo sam ljeto imala jasan plan. Ne želim ozbiljne odnose, ljubav stavljam na pauzu, a onda iduće ljeto putujem sama po Europi. Prije točno godinu dana samoj sam sebi potvrdila da je plan za ljeto ostao isti, a onda sam upoznala Borisa koji je odlučio sjebati sve moje planove na najljepši mogući način. Uskoro se udajem, a kada drugima kažem lijepu vijest, uglavnom se šokiraju. Neke sam od njih pitala zašto je to tako i uvijek bih dobila odgovor da im jednostavno spadam u onaj tip žena za koje bi rekli da se nikada neće udati, onaj tip žena kojima brak ne predstavlja ništa. No ljudi su često u krivu u vezi mene, a ja sam poprilično jednostavna osoba kada su takve stvari u pitanju. Dio njih se, vjerujem, šokira zbog toga što im je poznata ona Nina koja na tulum dolazi prva, a odlazi zadnja. To je Nina koja djeluje kao da se nikada ne želi smiriti. Nina koja ode u petak, a vrati se u ponedjeljak. Nina kojoj je ozbiljna veza samo ona u kojoj partner može ozbiljno partijati, ali nikada ozbiljnije od nje jer ta se Nina ne umara. No vi koji me čitate od početka znate da se ta Nina umorila. Ostala je negdje iza. Rasli ste sa mnom. Znate koliko sam se puta opekla, koliko sam puta rekla da neću pa napravila još gore. Vama sam se otvorila s prvom pričom i ostala iskrena sve do posljednje pa morate znati da mi je bilo užasno teško šutjeti o ovako nečem velikom.

Nije lako raditi ovaj posao, imati ovu strast, osobito kada ne znaš skrivati stvari ni lagati. Ponekad je teško trpjeti posljedice otvaranja i iskrenosti jer si osuđen na poglede, ružne komentare i ismijavanja zato što pišeš istinu. Ja pišem život. Prije svega svoj, a onda i vaš. Zajedno smo u ovome tri godine. Bili ste sa mnom kada sam si slamala srce pa ga krpala toliko glasno da su me čule tisuće. Bili ste sa mnom kada sam bila tužna i potištena i kada sam besramno pisala o tome. Bili ste sa mnom kada sam griješila pa ispravljala sve što sam zasrala. I hvala vam na tome.

Gotovo godinu dana nakon našeg prvog dejta, prvog držanja za ruke i prvog poljupca, ulazim u iznajmljeni novosadski stan koji kao da je rađen po mojoj mjeri. Ležim na velikom bračnom krevetu, a u srcu se miješaju strah i jedva-čekanje kada pomislim da ćemo uskoro imati naš stan, našu sobu i naš krevet. Priznat ću vam da imam onu vrstu pozitivne treme koju dobiješ prije ispita za koji znaš da ćeš ga položiti. Uskoro se udajem i uskoro ulazimo u posve novu fazu života. On i ja. Vi i ja. Koliko vam god bilo čudno, koliko mi god bilo strano, moram priznati da nikada nisam bila spremnija.


Prati me na Fejsu i Instagramu.

6 thoughts on “Kako da vam kažem da se udajem?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s