Kako preživjeti prekid i naći ljubav života

Foto: Gagrijel Bošnjak

Prekidi su konfuzni. Često, nakon što ostaviš ili budeš ostavljen, ne znaš napraviti svoj prvi slobodan korak bez pomoći. Pomoć dolazi u raznim oblicima i agregatnim stanjima. Nekad je pomoć pravi prijatelj koji se pravi da mu nisi dopizdio s jednim te istim pričama. Nekada pomoć popiješ, nekada je popušiš, a nekada progutaš. Nekada je pomoć seks, a takva pomoć uglavnom ni ne zna da je pomoć. Prekidi su bučni, vlažni i mračni. Ostave te golog u nepoznatom pa se snalazi. Gotovo svi prekidi klimavo odjelovljuju riječ iza koje sjede. Ako si nekom slučajno uletio u sobu i prekinuo pokušaj seksa ili poljupca, onda si učinio upravo to. Ako si prestao studirati, prekinuo si s faksom. Ako si prekinuo s partnerom, to nikako nije gotovo i to u više smjerova. Nekada nastaviš viđati njegove stvari po stanu i to te ljuti i rastužuje. Odjednom tu osobu viđaš posvuda. Vidiš je na mjestima na kojima se prije nikada ne biste sreli. Imaš osjećaj da te cijeli svemir jebe i da ti se svi bogovi cerekaju iza leđa. Često taj prekid znači i to da ćete se natezati još jedan dug period koji je često duži od nečije veze. To se dogodilo i meni. To se dogodilo svima.

Sjedim na WC školjci, čitam knjigu i zbrajam. Prvi je mjesec nove godine, a ja ne želim u drugi ući jednako glupa kao i prošle godine, jednako glupa kao i kada smo si čestitali novu godinu. Koji mi je kurac? Zbrajam. Prvi put smo prekinuli prije godinu i mjesec dana, onda je uslijedilo klasično „pogriješio sam“ sranje, pa smo se pomirili da bismo se još jače i bolje svađali. Ponovno smo prekinuli prije šest sedam mjeseci. Zašto i dalje izmjenjujemo poruke? Koji mi je kurac? Zbrajam ponovno i šaljem mu poruku za koju znam da će ga izbaciti iz takta. Jebat će mi sve živo. Ovoga puta neću odgovoriti jer u drugi mjesec nove godine ne želim ući jednako glupa. Dok sam brisala dupe odlučila sam da ću te večeri nekoga dovesti doma. To je bio jasan znak da sam ozbiljna. U ovom sam prekidu imala pomoć u svim oblicima i agregatnim stanjima. Čak sam imala pomoć za koju nisam znala da je pomoć, a mislim da nije znao ni on. Zbrajam. Nije trajao dugo.

Glupo je i pisati o svim tim fazama prekida kroz koje prolazi svatko barem jednom u životu. Glupo je reći drugome da nipošto ne ostaje u kontaktu s bivšim kada sam to radila gotovo uvijek. Pijane poruke, ostaci (nekad dobrog) seksa, ljuta predbacivanja i obično „šta ima, kak si“ – kroz sve sam to prošla, možda moraš i ti. Možda i ti moraš sjediti na WC školjci i zbrajati vaše dane, obrisati dupe i zaključiti da više ne želiš biti kreten. Kada sam to učinila, počela se događati magija. Jebiga, znam da zvuči izlizano, ali kada shvatiš što ne želiš, svijet postaje ljepše mjesto.

Sva ta viđanja koja se dogode nakon prekida (uglavnom) nemaju smisla. Neki kažu da im je trebala ta razdvojenosti, te prevare i svađa da bi konačno znali što imaju. Ja ne vjerujem u takva sranja. Neću nikome govoriti da ne plače kada sam ja svjetski šampion u plakanju na duge staze. Neću nikome soliti pamet i govoriti da nije dobro jer sam kraljica poruka koje nisu trebale biti poslane. Ja sam gospodarica drugih šansi koje su pružene deset puta. Svi mi dobro znamo da te stvari nisu dobre, no svejedno ih činimo. Sve do jednom. Jednom obrišeš dupe, izazoveš svađu, ne odgovoriš na njegovu ljutu poruku, otuširaš se i izađeš van. Više ne želiš ništa od njega, a ni od onoga kome si skuhala ručak nakon što si ga dovela doma. Kada ne želiš ništa, shvatiš da možeš sve. Nema upisivanja na jogu, osim ako to stvarno želiš. Nema liječenja drugima, ali ima seksa od kojeg ne očekuješ ništa osim orgazma. Nema krivo poslanih poruka. Nema navlačenja. Stvari radiš zbog sebe i za sebe. I onda, kada se najmanje nadaš, dođe netko tko te zapravo sluša. Netko tko ne liječi vlastite nesigurnosti vezom u koju ni nije siguran. Dođeš i ti – isti takav – i čudiš se sam sebi. Čudim se ponekad sama sebi i ne zbrajam.

2 thoughts on “Kako preživjeti prekid i naći ljubav života

  1. “Kad ne želiš ništa, shvatiš da možeš sve ” Ta rečenica je sve …Ali treba doći do toga. Rijetki to shvate na prvu loptu, većinom treba proći više raznih lopti. 😉 Dopada mi se kako ti riječi klize tako nonšarlantno kao kapi kiše na prozoru..Želim ti jos puno ovakvih pogađanja u sridu! 💛

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s