Ne postoji lijek moćniji od glazbe

 

Kada pomislim na glazbu, sjetim se sebe u ranim dvadesetima. Nevjerojatno mi je što se bližim tridesetoj,  a u isto vrijeme, kada se osvrnem i s blagim osmijehom na licu promatram sama sebe u tim prošlim vremenima, čini mi se kao da su prošla stoljeća. Kada pomislim na glazbu, mislim mi uvijek odlutaju u to razdoblje. Tek sam se bila doselila u Novi Sad. Kada kažem tek doselila, mislim na prve tri godine studija koje mogu opisati kao čušpajz emocija, naslage krivih odluka i nemir koji se probijao do kosti.

Opet sam sama sebi slomila srce. Autobusi su mi drugi dom. Za vrijeme vožnje koju doživljavam kao put u drugu stvarnost liječim se glazbom. Nekada plačem jer sve bitno ostavljam iza sebe. Nakon dva dana, osjećam se kao da nikada ni nisam bila doma. Moj drugi život može početi. Beskrajna dopisivanja koja vode u ništa. Previše truda ulažem u nešto što me zaboravi čim sjednem na prašnjavo sjedalo autobusa. Znam svako drvo na putu, svakog drugog putnika i svakog policajca na granici. Oslobađam se svog tog tereta. Noći su za gledanje filmova čiju glazbu znam napamet. Vikendi su za zaboravljanja. Glazba je lijek.

Opet sam sama sebi slomila srce. Dom sam zamijenila za autobuse. Ljeta i zime se ne razlikuju. Godišnja doba ne postoje za tužne. Često ne primjećujem da ne jedem. Nekada doručkujem čips i colu. U stanu je zavladala melankolija koju ubijamo ustajanjem u tri popodne i alkoholom uvečer. Teže se izgubiti kada živiš s izgubljenima. Pravimo se da znamo kamo idemo. Ne znamo ništa. Kada bih u našem izgubljenom domu ostajala sama, plakala bih suze od kojih bole kosti. Onda bih palila glazbu i plesala dok mi se ne zavrti u glavi. Glazba je često lijek za slomljeni duh. Kada tužan slušaš melodije koje jako voliš, velika je vjerojatnost da će se iste te melodije promijeniti nakon što ti zarastu sve rane. Čut ćeš ih drugačije. Sjetit će te na stvari za koje si mislio da više u tebi ne postoje. Možeš zaboraviti događaje,  s osjećajima je drugačije. Dovoljan je jedan ton i tamo si. Ne postoji lijek moćniji od glazbe.

  • Prije nekoliko mjeseci pitala sam svoje Instagram pratitelje bi li voljeli postove o glazbi u kojima bih podijelila drage mi melodije. Nakon potvrdnog odgovora, odlučila sam osmisliti način na koji ću prenijeti glazbu koju volim te je povezati s riječima. U nastavku slijedi glazba koju sam slušala u vrijeme koje sam pokušala opisati ovim kratkim tekstom. Glazba mi je u trenucima velike tuge, uz prijatelje, bila najljepša i najveća pomoć. Ovo su neki izvođači  koji su mi pomogli na tom putu. Nadam se da će vam se svidjeti. 

2 thoughts on “Ne postoji lijek moćniji od glazbe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s